Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е

...
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е
Коментари Харесай

Д-р Шасине Вели: В токсикологията винаги има енигма

      Лекарят не е просто експерт, който работи ослепително или е направил неточност. Не е и единствено оня, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е само специалист, от който зависи здравето, а от време на време – и животът ни.
      Той е всичко това, само че и доста повече – тъй като зад всяко име с „ доктор “ начело стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, по какъв начин работи и по какъв начин почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „ Кой сте Вие, докторе? “
Д-р Шасине Вели е част от екипа на Клиника по незабавна токсикология на ВМА. Завършва медицина в Тракийския университет в Стара Загора през 2009 година Година по-късно работи в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната във ВМА. От 2011 година досега е част от екипа на Клиниката по незабавна токсикология, като в интервала 2016-2018 г е помощник. Има добити специалности по клинична токсикология и по клинична алергология.

Професионалните й ползи са в региона на алкохолната взаимозависимост, злоупотребата с психоактивни субстанции и тежките интоксикации с лекарства.

Има участия в научни конгреси, конференции и симпозиуми, образования и участия в семинари и конгреси на Българското сдружение по клинична токсикология.

Д-р Вели е член на Българския лекарски съюз, Българското сдружение по клинична токсикология и Българската диабетна асоциация.

Д-р Вели, по какъв начин избрахте токсикологията за своя първа компетентност?

Токсикологията със своята многостранност, динамичност и адреналин ме избра! Беше през 2011 година.

А по какъв начин се появи ползата Ви към алергологията?

В процеса на работа, когато се сблъсках с острите алергични положения – случаите, които минават през Клиниката по незабавна токсикология на ВМА, се роди и любовта към алергологията.

Тя ли се оказа огромната Ви обич?

Стремежът към това да развия познанията си и да мога да се грижа още повече за пациентите си все още фактически прави алергологията „ огромната ми обич ”.

Имате и презентации на токсикологична тематика. В каква тенденция развивате научните си ползи?

Фокусирана съм върху алергични заболявания и опциите за тяхното лекуване, като не съм серпантина да мисля и в токсикологична посока какво още би могло да се развие.

Имате ли пояснение – за какво в практиката нерядко се пропуща консултацията с токсиколог, макар че в някои случаи мнението му би било потребно за цялостната оценка на положението на пациента?

В токсикологията постоянно има загадка. Много малко хора мислят за нея и я разпознават, а това от време на време в действителност заплашва живота на пациентите ни.

Кои са учителите Ви в двете специалности – хората, на които дължите най-вече за образуването си като доктор?

Избрах ВМА за своя старт и място да се изучавам от най-хубавите. Бях доброволец в Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната, където научих първите си уроци. Разбрах, че работата в медицината е екипна въобще, само че в частта токсикология – напълно. Дължа доста на целия екип от Клиниката по незабавна токсикология и на Токсикохимическа лаборатория към ВМА и им благодаря на всички. Всеки един от тях е бил мой преподавател и добър консултант. На по-късен стадий от кариерното ми развиване животът ме срещна и с невероятния екип на Клиниката по алергология към „ Александровска “ болница, където с изключение на положителни учители, срещнах и положителни другари. Благодаря на ориста за всички тези благоприятни условия.

В персонален проект кои са обичаните Ви занимания за свободното време?

В свободното си време обичам да извозвам време с околните си, дружно да пътуваме и опознаваме света, огромния, необятния Свят!

Коя е житейската максима, която се стремите да отстоявате постоянно и във всички обстановки?

Житейската ми максима е да оставам жив с насладите, да запазя себе си и любовта!

Какво желаете да пожелаете на сътрудниците си, с които работите дружно?

На всички сътрудници искам здраве, да работят със сърце и душа и дано изпитват безкрайна задоволеност от работата си.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР